ALMANYA'DA DOKTORLUK
Almanya’da Doktor Olmak
Avrupa ülkeleri hem iş olanakları hem de yaşam koşulları nedeniyle çok fazla göç almaktadır. Bu ülkelerden biri olan Almanya, kalifiye personel konusunda daha rahat bir göç politikası izlediği için diğer Avrupa ülkelerine göre nispeten daha kolay bir şekilde doktorluk yapabilme imkânı sunar. Öncelikle geçici olarak mı yoksa kalıcı olarak mı ülkede çalışmak istediğinize karar vermelisiniz. Her ne kadar Almanca bilseniz de tıbbi literatürdeki Latince kelimeler de işin içerisine girince, insanlarla diyalog kurmanız biraz zorlaşabilir. Bu nedenle kalıcı olarak bu işi yapıp yapamayacağınızı anlamak için deneme amaçlı staj ayarlayabilirsiniz.
Almanya’da Doktorluk Stajı
Tıp fakültesini bitirdikten sonra ya da uzmanlık eğitiminiz sırasında, staj için başvuruda bulabilirsiniz. Hatta tıp fakültesinde okurken de ülkeye öğrenci değişim programlarından yararlanarak gidebilir; dilinizi geliştirerek Alman kültürünü daha yakından gözlemleme fırsatı elde edebilirsiniz. Almanya’da doktorluk stajı yapmanızın önünde hiçbir yasal engel yoktur. Uzmanlık eğitiminiz sırasında yurt dışına staj için gittiğinizde, idari olarak izinli sayılır; gittiğiniz ülkede geçen sürelerin eğitim sürenize eklenmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için gerekli yasal prosedürleri yerine getirmelisiniz.
Almanya’da Doktor Olmak İçin Gerekenler
Almanya’da doktor olmak için belirli şartları sağlamalısınız. Bunların başında tabii ki dil şartı gelir. Hastalara doğru teşhis koyabilmek ve sorunsuz şekilde diyalog kurabilmek için C1 düzeyinde tıbbi olarak Almanca konuşabilmeniz gerekir. Resmi olarak ise B2 şartını sağlamanız yeterlidir. Bazı bölümlerde resmi olarak C1 seviyesini de ispatlamanız gerekebilir.
FSP Sertifika Sınavı
Almanya, dil seviyenizi belgelendirme şartının yanı sıra tıbbi dilinizi ispatlamanız için FSP sınavını uygular. Artan talep Almanya’nın tüm bölgelerinde FSP sınavının yaygınlaşmasını sağlamıştır. Oldukça kısa süreli bir sınav olan FSP’de 3 adet jüri bulunur. Sınav sırasında yapmanız gereken işlemler şunlardır:
- Anamnez almak
- Anamnezi yazılı olarak ifade etmek
- Hasta hakkındaki bilgileri jüriye anlatmak
Bu sınava en fazla üç defa girme hakkınız vardır.
Denklik
Almanya’da doktorluk yapabilmeniz için Türkiye’de mezun olduğunuz tıp fakültesinin denkliğini amanız gerekir. Bunun için herhangi bir sınava girmenize gerek olmasa da zorlu bir mülakat sürecini tamamlamalısınız. “Arztekammer” olarak adlandırılan ve Türkiye’deki Tabipler Odasının işlevine sahip olan kuruma başvurunuzu yaparak mülakata girme hakkı elde edebilirsiniz.
Almanya’ya Doktor Olarak Gitmenin Yolları
Uzmanlık eğitiminizi Almanya’da almanız halinde kalıcı olarak çalışma ve oturma izni hakkı kazanırsınız. Bunun yanı sıra uzmanlık eğitiminizi Türkiye’de tamamladıktan sonra Almanya’da PhD eğitimi alabilirsiniz. Akademik kariyer yapmak isteyenler, doktora eğitimini Almanya’da tamamlayabilir. Uzmanlık ya da doktora eğitimi ile uğraşmadan çalışmak isteyenler için Türkiye’deki pratisyen hekimlik, Almanya’da asistan doktorluk anlamına gelmektedir. Almanya’da; Türkiye’deki gibi katı asistan-uzman ilişkileri olmadığı için asistan hekimler, çok yoğun baskı altında kalmadan çalışma hayatlarını sürdürebilir.
IB Global Danışmanlık İle Almanya’da Doktorluk Daha Kolay
Yukarıda anlattığımız gibi çok fazla detayı olan Almanya’da doktor olma süreci, bizimle yola çıktığınız takdirde daha kolay hale gelir. Gerekli evrakların hazırlanması, başvuruların yapılması, uygun kliniklerle iletişime geçilmesi, FSP sınavı öncesi hazırlık gibi çok sayıda süreç için size gerekli desteği sunmaktayız.